Vilka är då Sveriges största och resultatmässigt mest lyckade företag?

Tillsammans fick de 500 bästa företagen i alla fall ihop en vinst på 651 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med året innan.

En anrik lastbilsjätte i toppen

Sveriges mest framgånsrika företagDet är fortfarande Volvo med sina lastvagnar, truckar och bussar som är det största företaget i Sverige. Som moderbolag för Volvokoncernen är det ganska svårt att rubba Volvos tätposition. Koncernen erbjuder också finansiella tjänster. Med huvudsäte i Göteborg ger företaget sysselsättning åt 95 000 personer runtom i arton olika länder. Volvo förtjänar respekt sedan 1927.

Världsledande kommunikationsföretag är god tvåa

På en andraplats hittar vi Ericsson, som grundades 1876. Världsledande företag inom kommunikationsteknik och olika kringtjänster. Detta företag säljer främst mobilitet genom teknik, infrastruktur, mjukvara, molnlösningar och bredband. Ericssons kunder befinner sig inom IT, industri, media och olika sorters nätverk. Företaget har 115 000 anställda. Kunderna finns spridda i ca 180 olika länder men huvudkontoret finns i Stockholm.

Världens största butikskedja tar tredjeplatsen

Sveriges mest framgånsrika företagSom nummer tre i denna rankning hittar vi H&M. Hennes & Mauritz AB startade redan 1947 och säljer kläder med filosofin ”mode och kvalitet till bästa pris på ett hållbart sätt”. Det är starkt av detta företag att ta sig till en tredjeplats bland de största företagen i Sverige. Om man räknar alla butiker är H&M världens största kedja för konfektion. Från början sålde man bara damkläder och företaget hette Hennes. Med tiden köpte ägaren också ett företag som sålde herrkläder och jaktutrustning. Detta företag hette Mauritz Widforss Handels AB. Efter det bytte Hennes namn till Hennes & Mauritz.

Statligt bolag i uppförsbacke hänger ändå med

På fjärde plats ligger ett krympande Vattenfall. Detta företag ägs till hundra procent av staten och sett ur ett europeiskt perspektiv är det en av de största aktörerna inom elproduktion. Företagets huvudprodukter är el, gas och värme. De ägnar sig också åt energihandel och källorna de använder sig av är: vind, sol, vatten, kärnkraft, gas, biomassa och kol. Vattenfall har ca 28 567 anställda och huvudkontoret finns i Stockholm.

Som nummer fem hittar vi Skanska. Det är intressant att ett gammalt projektutvecklings- och byggföretag från 1887 kommer så högt i listan över de mest framgångsrika företagen i Sverige. Företaget är idag en multinationell koncern med ca 40 600 anställda. Huvudkontoret finns i Stockholm. Glädjande att se en så pigg 129 åring göra bra ifrån sig.